Burgemeester Schouten bezoekt Batavierenstraat in Rotterdam

12 December 2024, 12:41 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
PR
Burgemeester Schouten in gesprek met de bewoners van de Batavierenstraat in Rotterdam.

Burgemeester Carola Schouten bracht woensdagavond een bezoek aan de Batavierenstraat om de zorgen van de bewoners te bespreken. Bewoners noemen de muurschilderingen intimiderend, onaantrekkelijk en niet representatief voor de wijk, en wijzen erop dat deze zonder inspraak zijn geplaatst. Hun oproep: een structurele verandering in de manier waarop projecten die de leefomgeving beïnvloeden, worden uitgevoerd. Stadsmarinier Arwin Siermans en wijknetwerker Tom Warnik begeleidden de burgemeester tijdens haar bezoek.

Tijdens de bijeenkomst spraken vertegenwoordigers van het bewonerscollectief hun frustraties uit. “Dit is óns thuis, maar we werden door dit project compleet overvallen en genegeerd,” verklaarde een bewoner. Zij benadrukten dat de schilderingen grauw en onaantrekkelijk zijn en geen afspiegeling vormen van de sfeer van de buurt. De bewoners willen meer zeggenschap bij ingrijpende projecten die hun woongenot kunnen aantasten.

Het bezoek vond plaats in een ontspannen sfeer, waarin bewoners niet alleen de kwestie rondom de muurschilderingen, maar ook andere problemen in de wijk aan de orde stelden. De burgemeester luisterde aandachtig en erkende het belang van een inclusieve aanpak. Ze benadrukte dat samenwerking en open communicatie cruciaal zijn om vertrouwen te herstellen. Als blijk van gastvrijheid boden de bewoners haar Fiadoe aan, een Surinaamse lekkernij die de diversiteit en samenhorigheid van de buurt weerspiegelt.

Verbod

Met een petitie van 83 handtekeningen vroegen bewoners vorige week wethouder Saïd Kasmi om gemeentelijk beleid dat hun inspraak versterkt. Zij pleiten voor betere bescherming en betrokkenheid van bewoners bij projecten in de wijk. Daarnaast zijn er 17 handhavingsverzoeken ingediend bij wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer, waarin bewoners stellen dat deze schilderingen of graffiti in strijd zijn met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en daarom moeten worden verwijderd.

Het omstreden project is het resultaat van een opdracht van het Nederlands Fotomuseum in samenwerking met het Mauritshuis, gefinancierd door de VriendenLoterij. Het bewonerscollectief is inmiddels, samen met de wijkraad Dijkzigt/Oude Westen, in gesprek met Woonstad Rotterdam, die het project mede mogelijk maakte.

De bewoners waren zeer enthousiast over de belangstelling van burgemeester Schouten en hopen dat dit bezoek leidt tot een gelijkwaardigere samenwerking met de gemeente, zodat toekomstige plannen niet van bovenaf worden opgelegd, maar recht doen aan de wensen en identiteit van de wijk.